Contact Email List
FAQ  •  Register  •  Login

Hunting 12HT on startup

Moderators: toaddog, Elmo, DUDELUX

<<

Ashley_bmx

User avatar

Posts: 199

Joined: Mon Mar 30, 2009 11:14 pm

Location: Central Coast. NSW. Aust.

Post Fri Jun 20, 2014 8:02 pm

Hunting 12HT on startup

Gday guys,
I have a 12Ht in a 60 series.
I was curious if anyone has heard of them hunting heavily on startup?
My mate has 1 and it does the exact same thing.
Cheers guys
91 D/C Lux, 3L Denco Turbo, Hi Steer, RUF, IFS Rears, Widetracked, Rear ARB Air locka, 33" Mudzillaaaas on 15x10 Sunnys, Custom Tray
<<

tilts

User avatar

Posts: 101

Joined: Thu Feb 15, 2007 8:53 am

Location: MELB

Post Sat Jun 21, 2014 12:04 pm

Re: Hunting 12HT on startup

i would be checking that all the glow plugs are heating properly. it sounds like some cylinders are slow to get warm.
1982 hj60 3inch lift snorkel winch
<<

oldmate

User avatar

Posts: 1388

Joined: Tue May 06, 2008 8:12 pm

Location: Newcastle

Post Sat Jun 21, 2014 1:45 pm

Re: Hunting 12HT on startup

No glow plugs on the 12ht. But there is a heater screen on the intake which should be checked.
Also check the idle speed isn't too low.
The worst part about being told you have Alzheimer's, is that it doesn't just happen once.
<<

rockcrawler31

User avatar

Posts: 3722

Joined: Wed Jun 30, 2004 1:45 pm

Location: Blue Mountains, or on a rig somewhere in bumf*ck idaho

Post Sat Jun 21, 2014 2:33 pm

Re: Hunting 12HT on startup

Is it only on dead cold starts on cold mornings or even after you've been driving a bit?
Are we talking coughing and spluttering or actually revving up and down?

Could be as simple as an air leak in intake plumbing that closes up after it warms up so it's drawing air at idle at greater than the vacuum imposed by the air filter. How old is the pump or injectors? Could the pump tolerances be closing up as It warms up from latent heat
http://www.populationparty.org.au/
<<

Hilux_Ryan

Posts: 74

Joined: Wed Jun 29, 2011 3:27 pm

Location: Alice Springs

Post Sun Jun 29, 2014 2:36 pm

Re: Hunting 12HT on startup

I'd say the idle is too low when dead cold. I had to mess around with idle speed on one at work, they hunt when the idle is too low, almost sound like they are camming over.

Do they have a cold start idle up device? maybe this isnt working and causing the issue? although I dont think they do.
The old Luxy was fun, but with a young family comes great responsibility.
So I swapped it for a 60. Should be able to take the whole mob camping, plus I got an extra gear, 2 less cylinders and A/C.
<<

offroadboss

User avatar

Posts: 48

Joined: Thu Aug 19, 2010 8:23 pm

Post Fri Dec 12, 2014 3:27 pm

Re: Hunting 12HT on startup

Mine does the same thing, I've heard it's quite a common thing with them, but I know they don't all do it. Someone once said to me it's something to do with some kind of a governor/diaphragm control that has worn. Nothing to be concerned about but I would love to have it fixed
<<

msjc38

Posts: 105

Joined: Sun Nov 18, 2007 7:12 pm

Location: Dont no

Post Sat Dec 05, 2015 9:50 pm

Re: Hunting 12HT on startup

But who owns a 1937 land cruiser with 12HT.
<<

CRUZAAMAD

User avatar

Posts: 737

Joined: Sat Oct 09, 2010 5:12 pm

Location: SMUGGLING COOOOOKIES ACROSS THE MEXICAN BORDER

Post Sun Dec 13, 2015 9:35 am

Re: Hunting 12HT on startup

Hilux_Ryan wrote:I'd say the idle is too low when dead cold. I had to mess around with idle speed on one at work, they hunt when the idle is too low, almost sound like they are camming over.

Do they have a cold start idle up device? maybe this isnt working and causing the issue? although I dont think they do.


The 2h in the 60 has a afterglow setup on the glow plugs
no idea with the 12ht

hope you get the problem sorted
AUSTRALIA
WORTH LOOKING AT WORTH LOOKING AFTER

Return to Cruiser / Prado

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software.
eBay Sniper
Time : 0.102s | 15 Queries | GZIP : Off | Load : 0.16